Duurzaam en gezond - Samen naar een houdbaar voedselsysteem
Dit is de titel van een recent gepubliceerd adviesrapport van de RLi (maart 2018*), de krant schreef er uitgebreid over en het riep de nodige discussie op.
Een transitie is noodzakelijk, want de productie en consumptie van ons voedsel veroorzaakt een groot deel van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen: 20 tot 30%.
En er zijn meer feiten:
1. 1/3 voedselproductie wereldwijd verspild = 1,3 miljard ton voedsel => 3,3 miljard ton CO2-productie
2. Voor voedselproductie: 30% land, 70% water, 20% energie => verlies biodiversiteit, water- en energieverbruik, depletie mineralen.
3. Bossen in plaats van verspild voedsel = fossiele CO2-uitstoot compensatie.
4. 2 Miljard mensen: ‘verborgen honger’ = gebrek aan noodzakelijke nutriënten.
5. 805 miljoen mensen lijden dagelijks honger.
6. Food verspilling VS == voedsel voor alle mensen met honger.
7. Veestapel = 40% wereldgraanoogst en 70% sojaoogst.
8. In Nederland: 42 kg/jaar voedsel verspilling.
9. De groei van de wereldbevolking belast in toenemende mate de natuurlijke hulpbronnen:
- wereldpopulatie stijgt met 2,3 miljard mensen tot 9,7 miljard mensen in 2050;
- 70% van de mensen woont straks in stedelijk gebied;
- de middenklasse groeit; dit veroorzaakt een stijgende vraag naar dierlijke eiwitten en verse producten en hogere kwaliteit, ofwel een verdere belasting van natuurlijke hulpbronnen;
- de vraag naar voedsel neemt toe met 60%.
Doel:
- meer duurzaam en gezond eten;
- minder voedselverspilling.
Ideeën:
- delen kennis en ervaringen over duurzaam en gezond inkopen en eten; denk aan: recepten, inkoopplekken);
- betrekken van kinderen t.b.v. bewustwording.
Madeleine Mouwen is de contactpersoon.